Skatoties, no kuras puses paskaties…

 

Manā dzīvē vairakkārt ir bijuši tādi notikumi, ko es sauktu par lūzuma punktiem. Es esmu strādājusi, centusies, mācījusies ar domu sasniegt kādu ļoti kārotu mērķi. Nu, līdzīgi, kā rāpties kokā pēc skaistākā ābola – Tu koncentrējies un konkrēto ābolu, neredzi, ka zars un kura rausies, ir pārāk smalks. Zars lūzt, Tu nokrīti un sasities un vēl sabēdājies, ka nedabūji kāroto ābolu. Arī man ir šķitis, ka esmu izgāzusies, mērķis nav sasniegts, viss ieguldītais darbs vējā, izķēzīts tik daudz laika un beigās vēl arī kauns par savu neveiksmi. Ir forši un gudri šādos zemos brīžos nedaudz nogaidīt, distancēties. Un skatu punkts parasti mainās. Norimstot emocijām, veselais saprāts palīdz piecelties saplānot citu ceļu līdz mērķim (bet varbūt – citu mērķi?) un rezultāts pilnīgi vienmēr ir pārsniedzis cerēto. Ja turpinot piemēru ar kāroto ābolu – no Tava kritiena sabirusi pilna zeme ar āboliem, jāizdomā tikai, kur tos salasīt…

 

Iepazīstot Baha ziedu terapijas augus, interesantākais šķita fakts, ka nav “labie” un “sliktie” augi. Lai gan ir augi, kurus izvēlamies, ja gribas strādāt ar tādiem emocionālajiem stāvokļiem kā naids, greizsirdība, dusmas, šie nav “sliktie” augi. Jo augi paši par sevi nav ne labi ne slikti. Negatīvi vērtējams var būt konkrēts emocionālais stāvoklis, un to var līdzsvarot ar konkrēta auga palīdzību. Ir pat vēl interesantāk – arī es neesmu sliktā, ja mans tā brīža emocionālais stāvoklis ir dusmas, ja par savu taisnību kliedzu skaļā balsī, vai apvainojos un klusēju – es neesmu sliktā. Es tikai esmu nonākusi emociju varā. Esot centrā, iekšā pašā notikumu un sajūtu virpulī, grūti ieraudzīt kopainu. Tāpēc ir ļoti forši ar kādu parunāties – sarunā Tu vari izdzirdēt, kā Tu izskaties no malas.  Baha ziedu esences var palīdzēt Tev uzsākt kādu sen kārotu nodarbi, vai tieši pretēji – piebremzēt traku skrējienu, ja pati vairs nespēj apstāties; tie var palīdzēt Tev mainīt situāciju, piedodot kādam, kas nodarījis pāri, vai tieši pretēji – palūgt piedošanu; atzīties mīlestībā, paust savas jūtas, vai gluži pretēji – paklusēt, atbalstīt savējos un parūpēties arī par sevi.

Baha ziedu terapija ir vienkārša, sarežģīta var būt tā skatu punkta maiņa. Ir grūti tā neitrāli, bez emocijām paskatīties un sevi no malas… Bet tieši tāpēc Tu vienmēr vari izvēlēties aprunāties ar Baha ziedu terapijas konsultantu. Jo konsultants nav emocionāli iesaistīt visā, kas ar Tevi notiek, konsultants nav vērtējošs, konsultants tikai uzmanīgi klausās Tevī, vēro Tevi. No konsultanta skatu punkta Tevi var redzēt pilnīgāk, nekā pašai uz sevi skatoties. Savukārt pareizi piemeklēti Baha ziedi atbalstīs Tevi un palīdzēs virzīties tur, kur būt Tev ir vislabāk!

Atgriesties pie rakstiem