Būt līdzsvarā ar savām … dusmām!

Līdzsvars ir ļoti nozīmīgs vārds Baha ziedu terapijā. . Stabilu līdzsvaru.

Ko gan nozīmē līdzsvars, ja runājam par emocijām? Maldīgi būtu domāt, ka tas ir tāds stāvoklis, kurā emociju nav. Emocijas mums ir pat ļoti nepieciešamas, jo tās regulē mūsu prātu un ķermeni, atbild par mūsu reakciju uz notikumiem. Ar pozitīvām emocijām viss tā kā būtu skaidrs – prieks, mīlestība, iedvesma, radošums – skaisti vārdi, patīkamas sajūtas. Taču sarežģītāk ir ar emocijām, kuras audzināšanas, vai apkārtējo iespaidā saprotam kā negatīvas. Piemēram, dusmas.

Dusmas ir emocijas, kas piemīt mums visiem. Tās mums signalizē, ka situācija mums neder, lai kas tas arī būtu. Taču visi esam audzināti, ka dusmoties ir slikti. “Dusmas paīsina dzīvību”, māca latviešu tautas sakāmvārds. Katrs mēs bērnībā esam dzirdējuši to “tūlīt beidz dusmoties!”. Tātad no mums tiek gaidīts, lai dusmas savaldām vai apspiežam. Vai – vienkārši noliedzam. “Es neesmu dusmīgs” nozīmē “esmu labi audzināts, spēju kontrolēt savas emocijas, man viss kārtībā!”. Tas ir viens grāvis, kurā nonākt nav nedz forši, nedz veselīgi.

Otrs grāvis ir ļaut dusmām pilnu vaļu. Tās ir situācijas, kurās lēmumus pieņemam un rīkojamies spēcīgu emociju pārņemti. Savas robežas, iespējams, varam nosargāt arī tā. Taču tas pārsvarā gadījumu tomēr nav rezultāts, kādu vēlējāmies sasniegt. Esam iztrakojušies kā virpuļviesulis un stāvam savā nosargātajā teritorijā, kura patiesībā ir izpostīta. Varam apzināt acīm redzamo skādi, pieskaitīt tai sabojātu reputāciju, saplēstas lietas, kaunu, nožēlu, vainas sajūtu. Rezultātā ir pilnīgi skaidrs, ka tas ir otrs grāvis, kurā nonākt nav ne forši, ne veselīgi. Nevaru nepadalīties, ko reiz teica mana skolotāja: “rīkoties dusmās, ir kā taisīt manikīru ar cirvi”…

Es apzināti izvēlējos runāt par līdzsvarotām emocijām tieši dusmas izmantojot par piemēru. Dusmas ir ļoti spēcīgas emocijas, tās kontrolēt ir ļoti grūti.

Grūti, bet iespējami. Un pirmais solis ir atpazīt un apzināties savas dusmas. Nedz noliegt tās, nedz ārdīties kā tīģerim būrī, bet censties atrast savu ideālo līdzsvaru šajās emocijās.

Manuprāt, līdzsvars, ja runājam par emocijām, nozīmē, ka Tu spēj just, spēj atļaut sev izkustēties, izšūpoties no sava līdzsvara un spēj savā līdzsvarā atkal atgriezties.

Strādājot ar Baha ziediem, Tu mācies atpazīt savas emocijas. Tu kļūsti par novērotāju. Skaties kino, kas saucas Tava dzīve. Tam nepieciešama gan emocionāla inteliģence, proti – spēja atpazīt savas emocijas, gan spēja distancēties. No distances Tu redzi visu spēles laukumu – sevi ar savām dusmām, to, kas šīs dusmas radījis, un arī to, kā Tu gribētu, lai viss ir. Un tikai tā, skatoties visu kopainu, Tu vari izplānot katrai situācijai vislabāko scenāriju, apdomāt, kā vislabākajā veidā nonākt pie rezultāta, ko vēlies. 

Tas, manuprāt, nozīmē, būt līdzsvarā ar savām dusmām. Dusmu vietā varam ņemt jebkuras citas emocijas – skaudību, greizsirdību, aizvainojumu, utt. Tikai nesākt mētāties no viena grāvja otrā – no pilnīga emociju nolieguma līdz postošam izvirdumam. Man pašai ieraudzīt šo līdzsvaru, šo zelta vidusceļu ir palīdzējusi Baha ziedu terapija. Es zinu, kā šo līdzsvaru atrast. Baha ziedu terapija var atbalstīt arī Tevi sava līdzsvara meklējumos. Ja vēlies, es palīdzēšu!

Atgriesties pie rakstiem